Bekijk de ervaringen van kandidaten uit 2017 en check onze minigids patiëntengesprek!
Ben je van plan een cursus te volgen voor de decentrale selectie? Bekijk dan onze cursuspagina en ontvang via ons 10% korting op sommige cursussen!
Waardering:
  • 19 stemmen - gemiddelde waardering is 4.05
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Decentrale selectie geneeskunde UvA / AMC 2017
#31
(10-01-2017, 08:34 PM)---Diablo--- schreef: Ik kan jullie hopelijk wel wat op weg helpen. Vorig jaar ben ik decentraal aan de UvA binnengekomen. Wel even goed voor mij om te weten: zitten jullie in 6 vwo of studeren jullie al?

Ik studeer al! Maar superfijn! En chill dat je binnen bent gekomenWink
Antwoord
#32
(10-01-2017, 08:34 PM)---Diablo--- schreef: Ik kan jullie hopelijk wel wat op weg helpen. Vorig jaar ben ik decentraal aan de UvA binnengekomen. Wel even goed voor mij om te weten: zitten jullie in 6 vwo of studeren jullie al?

Ah, thanks voor het helpen. Ik zit in 6 vwo!
Antwoord
#33
(10-01-2017, 08:34 PM)---Diablo--- schreef: Ik kan jullie hopelijk wel wat op weg helpen. Vorig jaar ben ik decentraal aan de UvA binnengekomen. Wel even goed voor mij om te weten: zitten jullie in 6 vwo of studeren jullie al?

Hi Diablo, ik zou ook graag je tips horen. Ik heb al een studie afgerond (taalwetenschap). Ik had al VWO met wiskunde en heb het afgelopen jaar CCVX-certificaten voor bio, nk en sk erbij gehaald.

Weet iemand al of je een BINAS mag meenemen naar de toetsen?
Antwoord
#34
Ik dacht dat je wel je binas mocht gebruiken maar ik denk dat ze dat sowieso nog wel door gaan geven
Antwoord
#35
(10-01-2017, 08:34 PM)---Diablo--- schreef: Ik kan jullie hopelijk wel wat op weg helpen. Vorig jaar ben ik decentraal aan de UvA binnengekomen. Wel even goed voor mij om te weten: zitten jullie in 6 vwo of studeren jullie al?

Ik studeer al aan de VU.
Antwoord
#36
@ Edelweiss: Je mag je Binas bij de toetsen gebruiken.

@ Nightthinker: Sterker nog: bij 60 punten word je direct toegelaten! Ik had toevallig precies 60 punten. Vorig jaar zat het als volgt: de toetsen bestonden ieder uit 40 vragen. Iedere vraag leverde bij juiste beantwoording 1 punt op. De maximaal te behalen score per toets was dus 40 punten, 80 punten voor beide toetsen samen. Kandidaten met een score van 53 punten of meer op de toetsen werden direct toegelaten tot de opleiding. Kandidaten met een score van 47 t/m 52 punten gingen door naar de tweede ronde en kandidaten die 46 punten of lager scoorden werden direct afgewezen. Hoeveel punten je nodig hebt voor directe toelating, tweede ronde of directe afwijzing liggen natuurlijk aan het aantal aanmeldingen en hoe de toetsen gemaakt worden en dat verschilt ieder jaar. Al zal dit wel een redelijke leidraad zijn.

@ iedereen: Mijn ervaring die ik over de decentrale selectie heb geschreven zal ook nog op de site worden geplaatst. Hier in ieder geval alvast het deel over de UvA, want ik denk dat jullie hier zeker wel wat aan hebben. Laat het hier vooral weten als je (nog) vragen hebt!

Maar dan waar het dus in deze ervaring allemaal om draait: de  UvA. Inmiddels zitten we in 2016 en zit ik in het tweede jaar van Gezondheid & Leven aan de VU. Voor mijn derde en tevens laatste kans (de VU in 2013 telt niet mee als één van de drie kansen, omdat ik gezakt was) heb ik dus gekozen voor de UvA. De eerste ronde van de selectieprocedure bestaat uit twee toetsen. De eerste toets is een toets die je heel erg goed thuis kunt voorbereiden. Dit betreft namelijk een toets over een videocollege dat je online kunt bekijken en over studiemateriaal dat vooraf middels een PDF beschikbaar wordt gesteld. Het onderwerp was deze keer de schildklier. Het videocollege was betrekkelijk eenvoudig, maar de studiestof was weer wat lastiger. Het videocollege en de studiestof kwamen op woensdag 10 februari online en de toets vond plaats op zaterdag 20 februari. Je had dus slechts anderhalve week om deze toets voor te bereiden. Dit heb ik gedaan door meerdere malen het videocollege te bekijken. Dit college duurde maar 26 minuten en ik heb eigenlijk letterlijk wat er gezegd werd, overgetypt en geleerd. De afbeeldingen en tabellen uit de presentatie heb ik ook allemaal in mijn samenvatting geplakt. De studiestof bestond uit 26 pagina’s uit twee Nederlandstalige boeken. Het was opvallend dat de studiestof veel dieper op het onderwerp inging dan het college zelf. Ik wilde geen risico nemen en heb dus in die anderhalve week heel erg veel tijd besteed aan de voorbereiding ervan, wat vooral in het samenvatten van de studiestof ging zitten. In deze anderhalve week heb ik me niet heel erg meer op de tweede toets voorbereid. De toets over de schildklier bestond uit 40 meerkeuzevragen. De focus lag duidelijk op het college en de vragen
waren dan ook betrekkelijk eenvoudig. Om een voorbeeld te noemen: in het college werden vier soorten tumoren van de schildklier genoemd, terwijl in de studiestof per tumor heel veel achtergrondinformatie werd genoemd (die ik dus voor de zekerheid wel had geleerd). Op de toets was de vraag echter alleen welke vier soorten tumoren er aan de schildklier worden onderscheiden. Dat geeft je dus wel een beetje een beeld van het niveau. Ook werden er in de toets veel percentages gevraagd, onder andere over hoe vaak een bepaalde tumor voorkomt. Ten slotte viel het op dat de casus uit het college vrij letterlijk in de vragen terugkwam. Al met al was dit echt een toets waar je heel goed op kunt scoren. Zorg ervoor dat je die anderhalve week echt de tijd hebt (of neemt) om hiervoor te leren! Ik had uiteindelijk van de 40 vragen er 35 goed beantwoord.
 
De tweede toets is een algemene toets, of zoals op de site staat: ‘’De tweede toets is een multiplechoicetoets waarmee wordt getest of je natuurwetenschappelijke principes en basiskennis kunt toepassen in een medisch-biologische context’’. Dit maakt al wel duidelijk dat het voorbereiden voor deze toets vrij lastig is. Deze toets staat er dan ook om bekend erg lastig te zijn en dat klopt helaas ook. Je zou het tot op zekere hoogte kunnen vergelijken met het biologie-examen. De toets bestond wederom uit 40 meerkeuzevragen en je moest bij bijna alle vragen wel een (klein) stukje tekst lezen of naar een afbeelding kijken. De onderwerpen waren zeer divers, maar toch heb ik geprobeerd een overzichtje te maken zodat je enigszins een beeld krijgt van deze toets. Enkele vragen die gesteld werden/onderwerpen die aan bod kwamen:
·        Opvallend genoeg begon de toets met een vraag waarvoor de Nobelprijs voor geneeskunde in 2015 aan werd uitgereikt. Ik had werkelijk waar geen idee.
·        De tweede vraag ging over het ebolavirus.
·        Je kreeg een röntgenfoto van de thorax te zien met de vraag waar de sonde zich bevindt.
·        Een vraag over de bloedsomloop. Je kreeg precies dezelfde afbeelding te zien als op pagina 3 in de voorbeeldvragen die op de UvA-site te vinden zijn.
·        Vraag over de nieren.
·        Vraag over de verdeling van een medicijn in het extra- en intracellulaire vocht.
·        Vraag over energie en gedeeltelijk over de citroenzuurcyclus.
·        Vraag hoeveel  Pa gelijkstaat aan 1 mmHg: dit staat letterlijk in tabel 5 van je Binas, die je er dus net als een rekenmachine bij mag houden!
·        Vraag over de menstruatiecyclus.
·        Genetica in de vorm van een kruistabel en aan de hand daarvan het berekenen van een kans.
·        Een lastige vraag over in hoeveel graden de spieren staan en nog een lastige natuurkundige vraag over het wegen van iemand in een bak met water.
·        Meerdere vragen over de begrippen sensitiviteit en specificiteit.
·        Vraag waarom onderzoeken dubbelblind worden uitgevoerd.
 
In dat opzicht had ik natuurlijk een groot voordeel doordat ik al studeerde. Ter voorbereiding op deze toets heb ik dan ook de aantekeningen van de cursussen doorgenomen waarvan ik dacht dat die weleens van pas konden komen en daarnaast uit natuurkunde-examens wat opdrachten gemaakt over de hefboomwet (op internet las ik dat dit onderwerp vaak terugkwam, maar toevallig deze keer niet). Als je nog geen andere studie doet en daar dus ook geen aantekeningen van kunt leren, is het waarschijnlijk het beste je samengevat van biologie er bij te pakken en misschien op internet te zoeken naar handige boeken, zoals het boek Medische Basiskennis van Frans Verstappen. Desalniettemin blijft het lastig je voor deze toets voor te bereiden. Aan de andere kant moet je wel bedenken dat iedereen deze toets lastig vindt en je dus echt niet alle 40 vragen goed hoeft te hebben. Zelf had ik 25 vragen goed en dat was vergeleken met de overige kandidaten een van de hoogste scores (had ik eerlijk gezegd echt niet verwacht hoor). Maar dat betekent dus dat wanneer je 20 vragen goed hebt beantwoord, je het zeer aardig hebt gedaan. Dat zegt denk ik genoeg over de moeilijkheidsgraad.
 
De selectiedag was zoals gezegd op zaterdag 20 februari en de uitslag kwam al op vrijdag 4 maart om 9.44 uur. De bepaling van je eindscore was heel erg eenvoudig. Voor alle twee de toetsen werd het aantal goed beantwoorde vragen bij elkaar opgeteld en op basis daarvan werd een rangorde gemaakt. Voor mij kwam dat dus neer op een score van 35 + 25 = 60 punten. Daarmee kreeg ik rangnummer 24 van 719 kandidaten en was ik direct geplaatst en hoefde ik dan ook niet deel te nemen aan de tweede ronde. De tweede ronde bestaat overigens uit gesprekken, waar ik jullie helaas dus niet veel over kan vertellen. Dan nog even wat praktische informatie: je kreeg in totaal vier uur de tijd voor beide toetsen, van 11.00 tot 15.00 uur. Ze begonnen met het uitdelen van de leertoets over de schildklier en een halfuur daarna werd de algemene toets ook uitgedeeld. Je hebt dus in totaal vier uur de deed om beide toetsen te maken en je kunt de tijd zelf indelen. Ik heb denk ik zo’n 50 minuten besteed aan de leertoets en de rest van de tijd aan de algemene toets. In die vier uur zit geen pauze ingepland, maar eten, drinken en toiletbezoek zijn natuurlijk wel toegestaan.
Antwoord
#37
Hey,

weet iemand of er ook een goede cursus bestaat voor de selectie van uva
Antwoord
#38
Weet iemand wat over het aantal aanmeldingen bij uva ?
Antwoord
#39
Diablo, heel veel dank voor je uitgebreide reactie!
Antwoord
#40
@Diablo My god, als je karmapunten kon inwisselen had je hiermee zo nen tripje naar Hawaii gefixt. Eindbaas
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 7 gast(en)